Din Görevlilerinin Gözüyle Almanya’da Cami Dersleri - Hasan Yerkazan (ULUM, 2020)
Bu çalışmada Türkiye’den Almanya’ya işçi statüsünde göç eden kişiler tarafından kurulan ve Almanya’da faaliyet gösteren en büyük İslâmî çatı kuruluşlarından biri olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesindeki camilerde yürütülen din eğitim ve öğretim faaliyetlerinin mevcut hali din görevlilerine uygulanan anket çalışmasıyla ve yerinde gözlem metoduyla tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma boyunca, din görevlilerinin gözüyle camilerin fiziki durumu, eğitmenlerin başarısı, cami derslerinde uygulanan eğitim öğretim yöntemleri incelenmiştir. Elde edilen veriler neticesinde, cami derslerinin daha etkin ve verimli bir hale gelebilmesi için bazı öneri ve tekliflerde bulunulmuştur. DİTİB camileri başta Türkler olan üzere bütün Müslümanlara dinî, sosyal ve kültürel hizmetler vermeye çalışan bir kuruluştur. Çocuklara, gençlere, yetişkinlere ve yaşlılara özel hizmet alanları bulunmaktadır. Eğitim ve öğretim faaliyetlerinden birinci derecede Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Almanya’ya gönderilen din görevlileri sorumludur. Almanya genelinde camilerde yürütülmekte olan din eğitim ve öğretim faaliyetlerine hafta sonları ve tatil günlerinde binlerce öğrenci iştirak etmektedir. Cami derslerinde öğrencilere temel dini ve ahlâkî bilgilerin öğretilmenin yanı sıra Kur’ân-ı Kerîm’i usulüne uygun bir şekilde okuma becerisi kazandırılmaya çalışılmaktadır.