Sıçanlarda Deneysel ERCP Modelinde; Kontrast Madde Uygulama Hızının ve Kanal İçi Basınç Artışının Etkileri - Serdar Yormaz; Enes Şahin (Genel Tıp Dergisi, 2020)
Amaç: Bu çalışmanın amacı ERCP işlemi sonrası akut pankreatit gelişiminde biliopankreatik kanaldaki basınç artışının ve opak madde verilme hızının etkilerini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 24 adet rat 4 gruba ayrıldı. Grup 1 de sadece biliopankreatik kanal kanülasyonu yapıldı. Diğer gruplara biliopankreatik kanal içerisine farklı hızlarda opak madde infüzyonu uygulandı ve kanal içinde oluşan basınç ölçüldü. Bulgular: Deney sonrası sıçanlar takibe alındı. 24 saat sonra akut pankreatit gelişimi ve şiddetinin değerlendirilmesi amacıyla sıçanlar sakrifiye edilerek kan ve doku örnekleri alındı. Alınan kan örneğinden lökosit sayısı, amilaz, lipaz, üre, kreatinin, glukoz, AST, ALT, ALP, LDH, kalsiyum, CRP, albümin, total protein, MDA, TAS, TOS değerleri çalışıldı. Pankreas dokuları akut pankreatit gelişimi açısından histopatolojik olarak değerlendirildi.Sonuç: Kanal içi hidrostatik basınç artışın akut pankreatit gelişmesine neden olmaktadır ve biliopankreatikkanal içerisindeki hidrostatik basınç arttıkça, pankreatitin şiddetinin de arttığı gözlenmiştir