Pluralitet ciljeva stečajnog postupka - Dejan Bodul (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2017)
Funkcionalizacija hrvatskog stečajnog prava (i postupka) mora se shvatiti kao širi proces od obične recepcije stranih pravnih instituta i ad hoc rješenja za saniranje trenutnih ekonomskih i socijalnih posljedica. Uzimajući u obzir eklektičnost pristupa izmjenama stečajnih propisa, opravdano je postaviti pitanje: koji je cilj stečajnog postupka i u čiju se korist on vodi? Navedeno posebno dolazi do izražaja jer se u praktičnoj primjeni propisa o stečaju „prelamaju“ interesi više zainteresiranih sudionika (države, vjerovnika /običnih i privilegiranih/, radnika, stečajnih upravitelja, bivših vlasnika pa i širi društveni interesi). Stoga autor, analizirajući interese navedenih stranaka, tijela i sudionika stečajnog postupka, ukazuje na ograničene mogućnosti postizanja normativno definiranih stečajno-pravnih ciljeva. Svakako smatramo bitnim istaknuti kako prostor koji ovdje imamo ne dopušta detaljnu raščlambu ove problematike, pa smo prinuđeni isključivo se ograničiti, po mišljenju autora, na neke aspekte nove stečajne regulative koja najbolje definira predmet rada.