Husholdningenes kjøpekraft i boligmarkedet - Kjersti-Gro Lindquist; Bjørn Helge Vatne (Tidsskrift for boligforskning, 2019)
Husholdningenes kjøpekraft i boligmarkedet har betydning for etterspørselen etter bolig. Vi analyserer kjøpekraft i boligmarkedet ved å sammenstille fordelingen av prisen på omsatte boliger med fordelingen av hvor dyre boliger husholdningene kan lånefinansiere. Det siste beregnes med utgangspunkt i husholdningenes gjeldsdisponible inntekt, bankenes boliglånsrente, avdrag samt krav til betjeningsevne. Ved beregning av gjeldsdisponibel inntekt kontrollerer vi for utgifter til alminnelig forbruk. Formue og egenkapital inngår ikke i beregningen av kjøpekraft. For store grupper er kjøpekraften opprettholdt over tid til tross for betydelig høyere boligpriser. I Oslo har kjøpekraften utviklet seg relativt svakt de senere år sammenlignet med andre større byer og landet totalt sett.