АНАЛИЗ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ В ОБЛАСТИ ГИГИЕНЫ ПЕСТИЦИДОВ - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2010)
Lucrarea de faţă reflectă rezultatele studiului de monitoring igienic al conţinutului de poluanţi organici persistenţi specificaţi în Convenţia de la Stockholm (2001), precum şi a compuşilor azotului care prezintă risc sporit de intoxicare în produse agricole. Rezultatele testelor de rutină de lungă durată realizate conform procedeelor standard nu denotă o contaminare extremă a produselor alimentare analizate cu pesticidele de referinţă. Totodată, gradul de poluare depistat nu permite rezilierea procesului de monitoring al acestor poluanţi pe viitor, deoarece absenţa impactului asupra sănătăţii populaţiei la nivelul actual de poluare nu este demonstrat. Se constată că soluţionarea problemei privind expunerea faţă de poluanţi organici persistenţi pe viitor va fi nemijlocit legată de asigurarea securităţii produselor agricole, deoarece expunerea faţă de 90% din poluanţii menţionaţi are loc anume prin intermediul produselor alimentare. Sunt prezentate recomandări de limitare a expunerii faţă de cei mai periculoşi compuşi ai azotului.