Forskare som noviser inom vetenskapsfostran av barn - Martina Aaltonen; Gunilla Holm (LUMAT, 2023)
Studien bidrar till kunskap om hurdant stöd forskare utan lärarbehörighet eller tidigare gedigen erfarenhet av att undervisa barn upplever att de behöver för att klara av att planera och leda en framgångsrik vetenskaplig verkstad för barn i åk 3–6, samt kunskap om vad forskarna upplevde att de själv lärde sig av uppdraget. Tio personer som lett en vetenskaplig verkstad för barn intervjuades inom U-projektet som ordnar vetenskapliga verkstäder för barn i åk 3–6 i Finland som hobbyverksamhet. Sex av de intervjuade personerna hade inte tidigare gedigen erfarenhet av att undervisa barn i samma ålder eller lärarbehörighet medan fyra av de intervjuade också var lärare. Studien indikerar att uppdraget att planera och leda en vetenskaplig verkstad för barn i åk 3–6 kan vara en trygg, trevlig och lärorik erfarenhet för forskare utan tidigare erfarenhet av att undervisa barn då tillräckligt stöd erbjuds före och under verkstaden. Studien indikerar också att uppdraget ligger inom ZPD för dessa forskare, vilket innebär att stödet före och under verkstaden inte bara var värdefullt utan också centralt för forskarna. Tidigare studier har visat att det har varit lärorikt för forskare att delta i vetenskapsfostran av barn i skolkontext. Denna studie visar att samma gäller vetenskapsfostran av barn som hobbyverksamhet.