Bir üniversite hastanesinde mavi kod uygulamasının sonuçları - Özlem ÖZMETE (Cukurova Medical Journal, 2017)
Amaç: Mavi kod temel yaşam fonksiyonları risk altında veya durmuş olan bireylere gerekli müdahalelerin yapılabilmesi için oluşturulan erken uyarı sistemidir. Bu çalışmanın amacı hastanemizde mavi kod uygulamasını değerlendirmek ve bu hastalarda ki yönetimi analiz etmektir.Gereç ve Yöntem: Nisan 2016 ile Eylül 2016 tarihleri arasındaki Mavi Kod Çağrısı (MKÇ) verilen 154 hastanın verileri geriye dönük olarak analiz edildi. Yaş, cinsiyet, mavi kod veriliş saati, çağrının en sık verildiği birim, ekibin birime varış süresi, kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) süresi, başlangıç ritim ve taburcu olma oranları araştırıldı.Bulgular: Çalışmada toplam 154 hasta değerlendirmeye alındı, bunların 97’si (%63) erkek, 57’si (%37) kadın, yaş ortalaması 62 olarak saptandı. Mavi Kod bildirimlerinin 142’sinin (%67.2) mesai dışı saatlerde ve en çok dahiliye yoğun bakımdan yapıldığı tespit edildi. Ekibin ortalama hastaya ulaşma süresi 1.25 dakika ve ortalama KPR süresi 27 dakika idi. İlk kardiyak ritmin en sık asistoli (%87) olduğu belirlendi. Mavi Kod uygulaması sonucunda çağrı verilen hastaların 24’ünde spontan dolaşım sağlandığı, 130’unun eksitus olduğu saptandı. İleri takip ve tedavi sonrası on altı hastanın taburcu edildiği belirlendi. Taburcu olan olgularda mavi kod çağrısı verildiğinde saptanan ilk kardiyak ritimin 9 hastada ventriküler fibrilasyon, 5 hastada sinüs ritmi ve 2 hastada asistoli olduğu belirlendi. Sonuç: Hastanemizde mavi kod çağrıları değerlendirildiğinde, hastalarda KPR’de en sık rastlanan ilk ritim asistoli olmasına rağmen, ilk ritmi ventriküler fibrilasyon olanlarda hayatta kalma ve taburcu olma oranlarının daha fazla olduğu sonucuna varıldı.