Odnos države i budističke zajednice u savremenoj Kini: kritički pregled odabrane literature - Marta Nešković (Etnoantropološki Problemi, 2017)
Ovaj rad se bavi izazovima i transformacijama koje je budistička zajednica u Kini prolazila kako bi došla do stanja u kome se nalazi danas, kako u nacionalnim, tako i u međunarodnom okvirima. Istraživanje je posvećeno dinamici odnosa između države i religije u Kini – od završetka carstva do danas, sa posebnim naglaskom na periodu Narodne Republike Kine. U ovoj analizi literature fokus će biti na antropološkim paradigmama koje tretiraju odnos države i religije, kao i na državnim, partijskim i religijskim institucijama na različitim hijerarhijskim nivoima – počev od nacionalnih, preko onih na nivou provincije, okruga i naselјa. Za konkretne primere su odabrana dva poznata budistička manastira i to Nanputuo i Šaolin. Posebna pažnja je posvećena Kineskoj budističkoj asocijaciji i njenoj ulozi u pregovaranju između državnih i partijskih organizacija i budističkih manastira.