Arheološki sledovi ribolova na Blejskem jezeru: poročilo o podvodnem odkritju dveh košarastih vrš - Andrej Gaspari; Rok Humerca; Jure Žvan (Studia Universitatis Hereditati, 2021)
Prispevek prinaša poročilo o nedavnem naključnemu odkritju dveh pletenih ribiških vrš v Blejskem jezeru. Predstavitvi najdiščnih okoliščin sledijo opis vrš in uporabljenih materialov ter umestitev obeh pripomočkov v kontekst historičnega ribolova na jezeru. V nadaljevanju sta orisana uporaba košarastih vrš v tradicionalnem ribolovu na celinskih vodah na območju nekdanje Kranjske ter njihovo mesto v etnografiji Evrope in Evroazijskega prostora. Prispevek zaokroža oris arheoloških podatkov o rabi košarastih vrš v Evropi med prazgodovino in poznim srednjim vekom.