СЕЌАВАЊЕ НА ГОЛИ ОТОК ВО РОМАНОТ „ДЕНЕС Е СРЕДА“ НА ДАВИД АЛБАХАРИ - Лиза Марија Хајбл (EtnoAntropoZum, 2023)
По 2010 година се зголеми интересот за Голи Оток во државите што произлегоа од поранешна Југославија. Бројни уметнички дела се занимаваат со поранешниот затворски остров на Јадранското Море каде што биле затворани поддржувачите на Советскиот Сојуз по разединувањето на Тито и Сталин во 1948 година. Едно такво дело е романот „Денес е среда“ (2017) на Давид Албахари. Во романот синот се запознава со минатото на неговиот татко, кој бил затворен на Голи Оток, а сега страда од Паркинсонова болест и деменција. Сепак, таткото не е само жртва туку и самиот бил престапник. Тој бил брутален како партиски комесар, а така се однесувал и во семејството. Нараторот не го искусил Голи Оток, но тој станува секундарен сведок преку нарациите на неговиот татко. Преку истражување на наративните стратегии за соочување со трауматичното минато во романот, овој текст има за цел да фрли светлина врз претставувањето на темата за Голи Оток во современата литература од регионот.