Bilginin Düzenlenmesine Yönelik Yeni Bir Standart:Resource Description and Access (RDA)=A New Standard for Information Organization:Resource Description and Access (RDA) - Nevzat Özel (Bilgi Dünyası, 2015)
Bilgi kaynaklarının düzenlenmesi ve erişime sunulmasına yönelik olarak geliştirilen ve Anglo- Amerikan Kataloglama Kuralları 2 (Anglo-American Cataloging Rules 2 - AACR2)’nin yerini alan yeni kataloglama standardı RDA, kataloglama kurallarının kullanımını ve yorumlanmasını kolaylaştırmayı, tüm bilgi ortamları için bibliyografik denetimi etkili bir şekilde sağlamayı, bilgi kaynakları arasında hiyerarşik ve mantıksal ilişkileri kurmayı, kütüphane verilerini farklı kaynaklardaki verilerle bütünleştirmeyi ve bilgi kaynaklarına erişim için işlevsel bir yapı sunmayı hedeflemektedir. Bu hedefler doğrultusunda RDA, bibliyografik evrenin yeniden ve daha etkin biçimde düzenlenmesini amaçlamaktadır. Bu çalışmada RDA’nın bu hedef ve amaçlarına yönelik olarak ortaya koyduğu yeni yaklaşımlar, yapı, terminoloji, kurallar, uygulamalar ve unsurlar literatüre dayalı olarak açıklanmakta, dünyada ve Türkiye’de RDA’ya yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmalar ele alınmaktadır/The new cataloguing standard RDA, that replace Anglo-American Cataloging Rules 2 (AACR2) has been designed to organize information resources and provide access to these resources. It aims to simplify the use and interpretation of cataloging rules, have an effective bibliographic control over all information environment, to form a hierarchical and logical relationship among information resources, integrate the library data to the data from different sources, and introduce a functional structure to access information resources. Towards these aims, RDA intends to rearrange bibliographic universe in a more effective way. In this study, the new approaches, structure, terminology, rules, applications and elements relation with RDA implementation have been explained based on literature. In addition, RDA studies and initiatives around the world and in Turkey have been addressed.