ОЦІНКА ДЕКОМПРЕСІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ МЕЗОКАВАЛЬНОГО ШУНТУВАННЯ В ХІРУРГІЧНОМУ ЛІКУВАННІ ПОРТАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ У ДІТЕЙ - O. G. Dubrovin; A. S. Hodik; V. P. Soruchan; L. E. Azarov (Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина, 2016)
Мета: Оцінити декомпресійні властивості мезокавального шунтування у дітей з портальною гіпертензією. Матеріали та методи. Проведено аналіз ефективності різних видів мезокавального шунтування (МКШ) у 70-ти дітей, на основі порівняння декомпресійних властивостей МКШ, та змін портопечінкової перфузії (ППП) після шунтування. Хворі були розподілені на 2 групи: перша - 40 (57,1%) дітей, яким виконано Н- подібне МКШ (Н-МКШ); друга група- 30 (42,9)% дітей, яким прове дено МКШ “бік-в-бік” (“б/б”). Проведено ретроспективний аналіз результатів мультиспіральної комп’ютерної томографії (МСКТ) 52-х дітей з портальною гіпертензією (ПГ), за даними якого виділені три типи (А, В, С) будови спленомезентеріального конфлюенсу (СМК). Результати: Первинно МКШ (n = 33, 47,1%) виконували у випадках непридатності селезінкової вени до шунтування. При повторних операціях (n = 37, 52,9%) показом до МКШ були незадовільні результати попереднього хірургічного втручання. Порівнюючи різні види МКШ встановлено, що декомпресійний ефект при виконанні МКШ “б/б” на 8,4% більше, ніж після накладання Н- подібного МКШ (Н- МКШ). Різниці змін ППП при різних видах МКШ не відмічено. Регрес варикозного розширення вен (ВРВ) стравоходу та шлунку спостерігався у в сіх дітей. Р ецидиви кровотечі в післяопераційному періоді відмічені у 12,9% хворих. Віповідно до анатомічних особливостей СМК можливість виконання МКШ методом “б/б” або Н- подібного МКШ (Н-МКШ) при А та С типах СМК майже однакова (52,4% та 47,6% при А типі СМК; 47,1% та 52,9% при С типі СМК). При В типі СМК можливість виконання Н- МКШ на 28,6% більша за ймовірність накладання МКШ “б/б” Висновки: МКШ слід розглядати, як метод вибору, враховуючи анатомічні особливості системи ворітної вени (ВВ). Запропоновані види МКШ забезпечують декомпресію портальної системи: після МКШ “б/б” тиск знижується на 35,6%; при Н - МКШ на 27,2% відповідно. Відповідно до змін ППП та динаміки регресу ВРВ, МКШ є ефективним методом попередження або зупинки кровотеч при ПГ у дітей з ефективністю 84,2%.