El sistema de entonación del español de Cuba a la luz del modelo de análisis melódico del habla - Raquel García Riverón; Madeleyne Bermúdez Sánchez; Adriana Pedrosa Ramírez; Alejandro F. Marrero Montero (Phonica, 2013)
És conegut que en la ciència actual la relació objecto-subjecte varia segons l’escola, les condicions socials, polítiques, històriques i geogràfiques del subjecte investigador. Com a consecuència es generen diverses visions, models i meditacions entre l’investigador i les dinàmiques indagades. Un dels objectius del grup de Complexitat i Llenguatges de l’Institut de Filosofia de l’Acadèmia de Ciències de Cuba, com a forma de veure els principis metodològics sobre les bases ètiques de la ciència, és correlacionar aquestes visions. A aquest objectiu estan dedicades aquestes línies, tot fent coincidir el model de l’Escola Cubana d’Entonació i l’Anàlisi Melòdica de la Parla (AMP).