Kamo ide hrvatsko maloljetničko kazneno zakonodavstvo? - 1. dio - Ante Carić; Ivana Kustura (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2010)
U radu se obrađuje kazneni postupak prema maloljetnicima pred sudom za mladež u svjetlu predstojećih izmjena Zakona o sudovima za mladež. Autor, najprije, ukazuje na bitne značajke hrvatskog kaznenog postupka prema maloljetnicima, te analizira kako su u postojeće maloljetničko zakonodavstvo ugrađena temeljna procesna prava maloljetnika iz odgovarajućih međunarodnih dokumenata (tzv. Pekinška pravila, Konvencija o pravima djeteta). Usporedni pregled organizacije i nadležnosti sudova za maloljetnike u 12 europskih zemalja pokazuje da u Europi dominiraju dva modela maloljetničkog pravosuđa: sudski i zaštitni model. S obzirom na dominantnu ulogu suca za mladež tijekom čitavog kaznenog postupka prema maloljetnicima, hrvatski sud za mladež može se ubrojiti u welfare model po kojemu sudac za mladež vrši ne samo istražnu funkciju u pripremnom postupku, nego i sudsku funkciju u postupku pred vijećem za mladež. Nakon prikaza i analize odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu Nortier v. The Netherlands koja se može primijeniti i na naše maloljetničko pravosuđe, te prikaza rezultata ankete provedene među sucima za mladež u Hrvatskoj, autor dolazi do zaključka da objedinjenje istražne i sudske funkcije kod suca za mladež ne predstavlja kršenje prava maloljetnika na nepristran sud iz čl. 6. st. 1. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Na kraju rada autor ukazuje na eventualne posljedice do kojih bi moglo doći uslijed dosljednog odvajanja istražne i sudske funkcije u postupku pred sudom za mladež.