ВПЛИВ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ НА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК КРАЇН - Ольга Петриченко; Ірина Грінько (Економіка та суспільство, 2024)
Наукова стаття ґрунтується на проведені дослідження впливу збройних конфліктів на фінансово-економічний розвиток країн-учасниць протистояння. В роботі проаналізовано такі ключові показники як: динаміка кількості біженців та внутрішньо переміщених осіб, індекс зростання цін на продовольчі товари, рівень безробіття. Проведено аналіз витрат державного бюджету України, як однієї із сторін-учасниць збройного конфлікту на територію якої вторглася росія. Розраховано темпи щоквартального приросту ВВП України. Обрані показники для дослідження в порівнянні з попередніми їх значеннями за минулі періоди, надають можливість моніторингу динаміки загальноекономічного становища держав та характеризують рівень впливу військових дій на фінансово-економічний розвиток країн. Наступним етапом наукового дослідження є формулювання рекомендацій щодо поступового відновлення фінансово-економічного становища країн.