Dijital Kimliklerin ve The Circle Filminin Goffman’ın Benlik Sunumu Kuramı Bağlamında Analizi - Sevgi Kavut (Erciyes İletişim Dergisi, 2021)
Günümüzde iletişim ile ilgili her yapının değişime uğradığı görülmektedir. Dijital iletişim teknolojilerinin önlenemez hızda yükselişi, dijital kimliklerin yaygınlaşması ve pandemi ile birlikte online iletişimde yaşanan artışın bireylerin günlük yaşam aktivitelerinden çalışma biçimlerine, benlik sunumlarından izlenim yönetimi süreçlerine kadar birçok alanı kapsadığına inanılmaktadır. 21.yy’ın ortalarında ve gelecekte toplumumuzun daha yapay zekâya dayalı, büyük veri odaklı ve birbirine bağlı bir dünyada olacağı, sosyal sistemlerin blockchain (blokzinciri) tabanlı bağlantılar ve dağılmış veri tabanlarının bilgi alt yapısında vurgulanacağı belirtilmiştir. Bu makalenin amacı dijital kimlikler ve online iletişim teknolojileriyle yaşanan değişim ve dönüşüm süreçlerini, dijital kimliklerin ve yeni iletişim teknolojilerinin insanların hayatındaki konumunu, benlik sunumlarını Goffman’ın benlik sunumu kuramı bağlamında The Circle (Çember) filminden örnekler ile ortaya koymaktır. The Circle filmi sahneleri ile dijital kimlik ve yeni iletişim teknolojilerinin insan hayatındaki değişim süreçleri örneklendirilmiştir. Sonuç olarak, The Circle filmi analiz edildiğinde Goffman’ın performans, vitrin, takımlar, bölgeler ve bölgesel davranışlar, ayrıksı rollerden muhbir, gözcü ve profesyonel müşteri rolleri, karakter dışı iletişim, izlenim denetimi sanatı kavramlarına ilişkin örnekler bulunmuştur. Bu makalenin dijital kimlik, dijital iletişim, izlenim yönetimi, benlik sunumları konularında yapılacak çalışmalara katkı sunacağına inanılmaktadır.