Антропологічний поворот у музичній культурі ХХ століття - Ye. Arefieva (Культура України, 2024)
Атропологічний поворот у системі культурологічної та музикологічної рефлексії визначає трансформацію образу людини в культурі ХХ століття. Змінюються онтологічні, феноменологічні виміри презентації людини в медіапросторі. Якщо семіологічний поворот був визначеним як рух структуралістських та постструктуралістських досліджень, а візуальний поворот пов’язують з трансформацією образотворчих практик, виникненням певного візуального середовища, то антропологічний поворот у музиці стосується глибинних психофізіологічних засад формування музичного образу.