ОНЛАЙН ІНДИКАТОРИ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ БУДІВЕЛЬНИКІВ - Сергій Володимирович Охременко; Михайло Петрович Костюченко; Андрій Анатолійович Каленський (Інформаційні технології і засоби навчання, 2022)
У статті висвітлені результати дослідження, у якому обґрунтовано прагматично-цілісну модель професійної компетентності будівельників та можливість онлайн вимірювання її метричних індикаторів та індексів, яку надають сучасні інформаційні технології. В дослідженні теоретично обґрунтовано валідність та надійність методів вимірювання метричних онлайн індикаторів професійної компетентності як відсотків від норм часу дій у команді проєкту. Запропоновано алгоритм розрахунку індексів як арифметичної суми індикаторів професійної компетентності з урахуванням їх ваги, визначеної експертами для будівельників. Статистично підтверджена узгодженість експертних висновків щодо ваги цих індикаторів, що підтверджує їх очевидну валідність. Це надає можливість рекрутерам визначати та узгоджувати ваги індикаторів для розрахунку відповідних індексів. Показано, що цими онлайн індикаторами можуть бути відсотки від норм часу відповідних дій у проєктній команді, а саме: знань – часу їх пошуку при виконанні завдань; умінь – часу виконання завдань; інтелектуальних здатностей – часу освоєння конкретного виду діяльності, виконання нових завдань та генерування ідей; комунікативних здатностей – часу взаємодії в команді, помноженої на оцінку її ефективності членами команди; професійно важливих якостей, а саме: відповідальності – дотримання графіку часу дій; самостійності – часу отримання допомоги; чуйності – часу виконання побажань замовника чи членів команди; організованості – часу виправлення недоліків; ініціативності – часу втілення прийнятих командою ідей; спрямованості – часу витраченого (на себе – допомоги членів команди, на справу – виконання завдань у команді, на загал – допомоги членам команди). Доведено можливість отримання відповідних онлайн індикаторів та індексів професійної компетентності із застосуванням інформаційно-комунікативних технологій (програм класу CRM, ERP і хмарних сервісів). Практичне значення результатів дослідження полягає в забезпеченні можливості онлайн метричного вимірювання професійної компетентності фахівців, студентів та учнів задля створення їх е-портфоліо, для цілеспрямованого управління процесом її формування та розвитку, для ефективного онлайн рекрутингу та стимулювання безперервного розвитку професійної компетентності.