Графічна спадщина Р. Лісовського у львівських виданнях 1920-х років - Оксана Мельник; Віктор Штець (Текст і образ: актуальні проблеми історії мистецтв, 2023)
У статті розкрито особливості графічних творів Роберта Лісовського, виконаних для львівських видавництв 1920-х рр. Доведено важливість для художника середовища спілкування як фактору його творчого зростання – щоденний мистецький діалог з досвідченими та молодими митцями, активна діяльність у гуртках, участь у виставках та затребуваність у видавничій сфері показують митця важливою частиною львівської мистецької спільноти. Р. Лісовський працював над обкладинками, декоративно-орнаментальними паспортами для книг, заставками для періодики, видавничими марками й емблемами радикально змінюючи підхід до їх дизайну, формуючи та популяризуючи у середовищі львівських видавців та читачів нову поліграфічну естетику. Характерною рисою цих робіт є наявність виразного декоративного чи образотворчого задуму, а джерелами натхнення стали надбання українського національного мистецтва, інтерпретовані згідно естетичних та технологічних вимог часу. Водночас, у свої графічні проекти Р. Лісовський гнучко інтегрує нові мистецькі ідеї, про що свідчить суттєвий коефіцієнт новаторства у львівських працях. Принциповими ознаками львівських творів визначено: а) синтез традиції та новаторства, виявлений у декоративних мотивах та пластичній мові; б) цілісність формально-композиційних вирішень декоративних, символічно-образних та інформаційних елементів обкладинок та прикладних робіт; в) індивідуальний почерк із співвідношенням чорного до білого як один до одного; г) висока виконавська культура. Традиційні барокові чи народні мотиви залишаються пріоритетними для митця, але вони набувають більш експресивного та конструктивного формально-пластичного виразу. Також, доведено, що естетична функція прикладних творів Р. Лісовського  є настільки ж виразною, як і утилітарна.