Вплив розвитку поздовжніх зміщень ґрунту на напружений стан підземних ділянок трубопроводів в зонах шахтних виробіток - Z. S. Yaskovets; I. V. Orynyak (Mechanics and Advanced Technologies, 2018)
Шахтні виробітки можуть представляти значну загрозу цілісності трубопроводів. Існують три складові, які кількісно визначають розподіл напружень вздовж трубопроводу - функція переміщення ґрунту по осі трубопроводу; фізичний закон взаємодії ґрунту і труби через їх відносні зсуви; осьова деформація стінок труби як реакція на осьові напруження. Всі три з них, як правило, добре зрозумілі, однак прогнозування напружень у таких трубопроводах залишається значною проблемою. Насамперед це пов’язано з наступними факторами. По-перше, дуже нелінійний закон взаємодії труба-ґрунт при великій протяжності трубопроводу; по-друге, зазвичай історія розвитку зміщень земної поверхні в процесі відпрацювання шахтних виробіток не враховується, хоча вона може відігравати важливе значення. В даній роботі представлено ефективний алгоритм розрахунку осьових сил та переміщень на основі понять базового та корекційного розв'язків. Виконано модернізацію алгоритму шляхом введення історії розвитку поздовжніх зміщень ґрунту під час відпрацювання шахтної виробітки. Наведено приклади розрахунку напруженого стану газопроводу поздовжнього орієнтованого (паралельного) відносно напрямку шахтної виробітки. Показано вплив врахування історії розвитку поздовжніх зміщень ґрунту на напружений стан газопроводу