KOH ve ZnCl2 Aktivasyonu ile Çanakkale-Çan Linyitinden Aktif Karbon Üretimi ve Karakterizasyonu - Filiz Karacan; Süleyman Karacan (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2014)
Aktivasyon reaktifi olarak potasyum hidroksit (KOH) ve çinko klorür (ZnCl2) kullanılarak Çanakkale-Çan linyitinden aktif karbon üretilmiştir. Hazırlanan aktif karbonların verim ve gözenek gelişimi üzerine karbonizasyon sıcaklığının ve reaktif türünün etkisi incelenmiştir. Elde edilen aktif karbonlar verim, BET yüzey alanı, gözenek hacimleri ile mikro ve mezo gözenek fraksiyonu açısından karakterize edilmiştir. Sonuçlar karbonizasyon sıcaklığının artmasıyla verimin düştüğünü yüzey alanı ve gözenekliliğinin artığını göstermiştir. En yüksek yüzey alanı KOH aktivasyonunda 900 0C, 1 h karbonizasyon süresinde 1092 m2/g olarak elde edilmiştir. Linyit örneğinin kimyasal madde ile emdirilmeden 900 0C'de karbonizasyonu sonucu elde edilen çarın yüzey alanı 157 m2/g bulunmuştur. Bu verilerden, yüksek yüzey alanı ve gözenekliliğe sahip aktif karbon üretimi için tek başına ısıl işlemin yeterli olmadığı görülmüştür. Elde edilen aktif karbonlar ticari aktif karbonla karşılaştırılmıştır. KOH ve ZnCl2 aktivasyonu ile elde edilen aktif karbonların yüzey alanı ve mikro gözenek fraksiyonunun ticari aktif karbondan daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.