Odchylenia od norm ortograficznych w dyktandach konkursowych uczniów klas III szkoły podstawowej - Ewa Ciesielska (Językoznawstwo, 2015)
Celem niniejszego opracowania jest ustalenie listy frekwencyjnej odchyleń od norm ortograficznych, a więc pokazanie niewłaściwych zapisów wyrazów u uczniów klas III, którzy wzięli udział w konkursie „Mistrz Ortografii Klasy III” zorganizowanym 9 maja 2011 roku (po raz jedenasty) przez Szkołę Podstawową Nr 120 w Łodzi. W konkursie wzięli udział przedstawiciele 13 łódzkich szkół podstawowych, w sumie 24 najlepszych uczniów z ortografii.