Формування військово-прикладних навичок студентів закладів вищої освіти в процесі фізичного виховання - Serhii Romanchuk; Artur Oderov; Oleh Nebozhuk; Volodymyr Klymovych; Ivan Pylypchak; Victor Romanchuk; Oleksandr Boiarchuk; Artur Khachatryan; Uriy Tseplyaev; Tetiana Liudovyk (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2023)
Актуальність. Підтримання високого рівня бойової здатності військовослужбовців є першочерговим завданням Збройних сил задля успішного виконання завдань за призначенням. Професійна діяльність офіцерів висуває нові вимоги, із якими випускники кафедр підготовки офіцерів запасу раніше не стикалися в повсякден- ному житті. Насамперед це постійна готовність виконувати завдання військово-професійної діяльності в будь- який час і за будь-яких умов. Отже, актуальним питанням залишається формування військово-прикладних навичок студентів ЗВО в процесі фізичного виховання, які дають змогу оптимізувати процес пристосування випускників КПОЗ до умов військової діяльності й виконання бойових завдань. Мета роботи – визначити ефективність впливу фізичного виховання на формування військово-прикладних навичок студентів закладів вищої освіти, які навчаються на кафедрі підготовки офіцерів запасу. Методи – аналіз наукової й методичної літератури, тестування, методи математичної статистики. Результати. Виявлено, що результати, отримані під час тестування фізичної підготовленості студентів, не відповідають вимогам Інструкції з фізичної підготовки в системі Міністерства оборони України для випускників ЗВО. Водночас аналіз вступних іспитів із фізичної підготовки цих студентів на військову кафедру виявив, що всі респонденти під час випробувань проде- монстрували позитивні результати з фізичної підготовки. Висновки. Проведені дослідження дали змогу з’ясувати, що офіцери, які отримали вищу освіту в закладах вищої освіти та одночасно навчалися за програмою підготовки офіцерів запасу, мають низькі результати з фізичної підготовленості. Крім того, вони виявилися не здатними організовувати й проводити фізичну підготовку з підлеглим особовим складом. Це пов’язано з не розвʼязаними раніше проблемами системи військової освіти, а проблемні питання низького рівня загально- військової підготовки офіцерів запасу командири та начальники різних рівнів намагалися вирішити за рахунок підвищення якості й обсягу професійної підготовки.