مدل‌سازی عددی اثر شکاف طبیعی در گسترش شکافت هیدرولیکی بر پایه روش ناحیه چسبنده - علیرضا صفرخانلو; علی نقی دهقان; سید جمال‌ شیخ‌ذکریایی (Pizhūhish-i Naft, 2024)
تولید نفت از مخازن هیدروکربوری در بسیاری از موارد به دلیل پایین بودن تراوایی و تخلخل ثانویه و یا کاهش تراوایی سازند به علت صدمات ناشی از حفاری، رسوبات آسفالتین یا دیگر مشکلات در حد قابل قبولی نبوده و این موارد موجب کاهش درصد بازیافت نفت از این مخازن می‌گردد که برای رفع این مشکل می‌توان از روش شکافت هیدرولیکی استفاده کرد. در این مطالعه، یک مدل جدید بر اساس روش ناحیه چسبنده (CZM) و با در نظر گرفتن آسیب‌‌‌‌های ناشی از تنش برای شبیه‌‌سازی اثر متقابل شکافت هیدرولیکی و شکاف طبیعی به‌وسیله نرم‌افزار آباکوس (ABAQUS) ایجاد شده است. اثر اختلاف تنش افقی و زاویه برخورد در محل تقاطع بین شکافت هیدرولیکی و شکاف‌‌ طبیعی و همچنین تأثیر مقاومت سیمانی شکاف طبیعی بر هندسه گسترش شکافت هیدرولیکی مورد بررسی قرار گرفته است. شکافت هیدرولیکی ضمن شروع و گسترش و برخورد با شکاف طبیعی می‌تواند به داخل آن منحرف شده، با قطع کردن شکاف طبیعی از آن عبور نماید و یا ابتدا به داخل شکاف طبیعی منحرف شده و در ادامه از آن عبور نماید. هرچه زاویه برخورد و اختلاف تنش افقی بیشتر باشد، عبور شکاف هیدرولیکی از شکاف طبیعی به سهولت انجام می‌گیرد. افزایش مقاومت سیمانی شکاف طبیعی منجر به تغییر رفتار شکافت هیدرولیکی از حالت انحرافی به قطع شدگی می‌گردد.