Cemal Kurnaz-Halil Çeltik, Osmanlı Dönemi Kırım Edebiyatı, Kurgan Edebiyat, Ankara 2012 - Ersin BAYRAM (Journal of Ottoman Legacy Studies, 2014)
Bir bölgenin vatan edinilmesinden sonra ortaya konulmuş eserler, onları meydana getiren dil ve kültür ortamı var olduğu müddetçe millet hafızasında daima taze ve canlı kalır. Yaklaşık üç asır Osmanlı hâkimiyeti altında kalmış olan ve ardından Rus, Ukrayna ve 2014 yılında tekrar Rus kontrolüne giren Kırım için bu durum farklı bir anlam taşır. Kırım yarımadası Karadeniz'in kuzeyindeki stratejik konumuyla, siyasi, kültürel ve edebî yanıyla bizim için önemli bir merkez olmuştur. Uzun zaman hanlıklar tarafından yönetilen Kırım'da Osmanlı'nın tesis ettiği huzur ortamının bir sonucu olarak birçok şair ve yazar yetişmiştir. Bu yazıda tanıtılacak olan eser Osmanlı'nın bölgede bıraktığı edebî mirası konu almaktadır. Söz konusu çalışma, Cemal KURNAZ ve Halil ÇELTİK tarafından hazırlanıp ilk baskısı 2000 yılında (Kültür Bakanlığı Yay.) yapılan Osmanlı Dönemi Kırım Edebiyatı adlı eserdir.