Mobilya Markaları ve Toplumsal Sınıflandırma - Halime Yücel (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2017)
Bu çalışmada Bourdieu’nün toplumsal sınıflandırma kavramına dayanılarak, orta sınıfın farklı katmanlarına evlerinin dekorasyonu konusunda kullanmaları için mobilya markalarınca önerilen stratejiler betimlenmeye, eşyaların nasıl ayırt edici göstergelere dönüştüğünü gösterilmeye çalışılmıştır. Araştırmaiçin göstergebilimsel yöntemle Bellona, İkea, Tepe Home, Roche Bobois markaları incelenmiştir. Bu markaların her birinin ortaya koydukları iç dekorasyon söylemleriyle farklı yaşam biçimlerine yöneldiklerini belirlenmiştir. Üretim alanıyla beğenilerin belirlendiği tüketim alanı arasında belirli bir benzerlik olduğu, farklı markaların farklı toplumsal sınıfların -yeni burjuvazi, egemen sınıfın egemenlik altındaki kesimini, geleneksel ve yeni küçük burjuvazi- değerlerine göre konumlandıkları ortaya konulmuştur. Mobilya markalarının söylemlerinin toplumsal ayrım ve toplumsal kabul stratejisine katıldığı saptanmıştır.