Правові засади державного стимулювання залучення позабюджетних публічних коштів, «зелених» інвестицій і самозабезпечення для здійснення «зеленого» переходу енергетичного сектору економіки - V. G. Savenkova; N. Ya. Iakymchuk; Yu. V. Zhytnyk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2024)
Стаття присвячена аналізу засад правового регулювання державного стимулювання залучення позабюджетних публічних коштів, “зелених” інвестицій і самозабезпечення для здійснення “зеленого” переходу енергетичного сектору економіки, правового закріплення державної політики “зеленого” переходу, обумовленої участю України в Енергетичному Співтоваристві та зобов’язаннями щодо імплементації Четвертого Енергопакету ЄС “Чиста енергія для всіх європейців”, завдань щодо спрощення процедури переходу до споживання “зеленої” електричної енергії, виробництво товарів з використанням чистої енергії, запровадження заходів стимулювання енергоефективності, у тому числі для побутових споживачів, досягнення статусу кліматично-нейтральної країни. Зауважено, що державна підтримка “зеленого” переходу відбувається не лише за рахунок бюджетних коштів, а й у формі залучення публічних коштів, зокрема, коштів спеціально утворених державних підприємств та коштів з поточних рахунків із спеціальним режимом використання електропостачальників, та шляхом державного стимулювання залучення “зелених” інвестицій та інших приватних коштів. При цьому фонди коштів, що формуються в сфері енергетики, все більше підпадають під особливий публічно-правовий режим їх використання та публічний фінансовий контроль. Висвітлено такі інструменти державної підтримки як “зелений” тариф, викуп гарантованим покупцем “зеленої” електричної енергії, державне симулювання “зеленої” електрометалургії та державне стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії за механізмом самовиробництва. Відзначено потребу збільшення прозорості використання коштів державних підприємств спонсорської та гуманітарної допомоги, як само як і діяльності Гарантованого покупця та інших постачальників універсальних послуг зі здійснення обов’язкового викупу електроенергії, що вироблена за “зеленим” тарифом”. Відмічено особливий “змішаший” характер правового регулювання вказаних відносин, оскільки збільшується доля відносин публічно-правового характеру, в силу набуття більшої суспільної значущості окремими фондами коштів, що формуються за рахунок споживачів електричної енергії, із набуттям публічно-правового режиму функціонування фондами коштів, що мобілізуються у електропостачальників на поточних рахунках із спеціальним режимом використання для здійснення розрахунків відповідно до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії».