Slaver og ikke-europeiske tjenestefolk i Danmark-Norge på 1700- og begynnelsen av 1800-tallet - Hanne Østhus (Arbeiderhistorie, 2018)
Artikkelen handler om personer som var kjøpt i Afrika, Asia eller Amerika og deretter brakt til den europeiske delen Danmark-Norge på 1700- og begynnelsen av 1800-tallet. Artikkelen tar ikke for seg alle slaver og tidligere slaver som bodde i den europeiske delen av Danmark-Norge, men dreier seg om dem som arbeidet som tjenestefolk i husholdet hos andre, ofte sammen med lokale tjenestefolk. I artikkelen undersøkes det særlig hvordan denne gruppen ble omtalt, klassifisert og kategorisert av og i den dansk-norske staten, særlig i folketellinger, men også i aviser og av domstolene. I retten dreide klassifiseringen rundt kategoriene fri og ufri, mens folketellingene ofte tok i bruk etniske benevnelser eller hudfarge. I avisene ble begge disse strategiene benyttet. Det var likevel langt fra noen systematisk praksis, et poeng som illustreres både av at det i folketellingene ikke fantes noen egen rubrikk for etnisitet, fødested eller nasjonalitet, og at det fantes slaver og tjenestefolk fra India, Afrika eller Amerika der hudfarge og etnisitet ikke ble nevnt. Denne varierte praksisen illustrerer hvordan den koloniale virkeligheten utfordret kolonimaktens byråkratiske og juridiske kategorier, og hvordan koloniens logikk kunne påvirke kolonimaktens praksis, for eksempel ved at skillet mellom fri og ufri arbeidskraft ble aktualisert på en måte som lignet mer på koloniens enn på kolonimaktens.