تعیین معیارهای ارزیابی آبیاری بارانی با استفاده از شاخص‌های بدون بعد عمق نفوذ آب در خاک - رضا لاله زاری; فریده انصاری; سعید برومندنسب; مظاهر امینی (پژوهش‌های حفاظت آب و خاک, 2014)
توزیع یکنواخت آب در آبیاری بارانی از عوامل مهم طراحی محسوب می‌شود که بر راندمان استفاده از آب و آبشویی املاح تأثیرگذار است. یکنواختی آب مصرفی تحت تأثیر سرعت و جهت باد، خصوصیات آبپاش و تغییرات فشار در سیستم قرار دارد. هدف از این تحقیق ارائه معادلات اصلاح شده ارزیابی سیستم‌های آبیاری تحت فشار بر اساس عمق‌های بدون بعد آب نفوذی به خاک می‌باشد. معادلات برای چهار گروه داده شامل میانگین عمق‌های اندازه گیری شده در هر چارک بدست آمده است. ضریب یکنواختی (CU)، یکنواختی توزیع (DU)، راندمان کاربرد (Ea) و نسبت نفوذ عمقی (DPR) شاخص‌های انتخابی برای ارزیابی سیستم آبیاری بارانی می‌باشد. روش پیشنهادی با روابط گذشته تعیین فاکتورهای ارزیابی، همچنین داده‌های جمع‌آوری شده از یک سیستم ویل موو واقع در استان چهارمحال و بختیاری مقایسه گردید. رابطه میان ضریب یکنواختی و یکنواختی توزیع نیز برای سه سناریوی عمق میانگین تحلیل شد. نتایج نشان داد که در روش ارائه شده بدلیل استفاده از چهار مقدار میانگین در محاسبات راندمان کاربرد 12 درصد کمتر از روش‌های گذشته برآورد می‌گردد. مقادیر ضریب یکنواختی و یکنواختی توزیع در سیستم ویل موو به ترتیب 78/0 و 18/1 محاسبه گردید.