Čimbenici motivacije poljoprivrednika - Božidar Petrač (Ekonomski Vjesnik, 2002)
U prvom dijelu rada autor razmatra teoretski pristup motiva i motivacije kao čimbenik koji utječe na uspješnost u aktivnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Bez obzira na važnost materijalnih, ljudskih i društvenih uvjeta i utjecaja na uspješnost poljoprivrednika izuzetno značenje ima čimbenik psihološke prirode, a to je motivacija. Značenje koje treba pridavati motivaciji poljoprivrednika zahtijeva da se u okviru razmatranja posveti odgovarajuća pozornost potrebama i željama čovjeka i na njemu utemeljenim ciljevima njegova djelovanja. Podmirivanje potreba i zadovoljenje želja postaju čovjeku cilj. Ostvarivanje nekog cilja od velikog je značenja, jer broj potreba i želja koje čovjek želi podmiriti, zadovoljiti je velik i podmirivanje svake potrebe i zadovoljenje svake želje predstavlja cilj čijem ostvarenje čovjek teži. U drugom dijelu autor analizira čimbenike koji djeluju na pojavu i razvijanje najvećeg dijela potreba pa i želja poljoprivrednika a posebno na razvijanje količinskih i kvalitativnih obilježja tih potreba i želja. Navodeći relevantne čimbenike, autor ističe, da imamo u vidu prevlađujući utjecaj na javljanje određene potrebe ili više potreba, na razvijanje njihovih obilježja, količinskih i kvalitativnih, i na razvijanje snage tj. poticajne moći određene potrebe, razumljivo u sklopu cijelog sustava potreba koje ima poljoprivrednik, a nerijetko i njegova obitelj.