ТРАНСФОРМАЦІЯ МОТИВАЦІЙНИХ МЕТОДІВ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ КРИЗОВИХ ЯВИЩ - Дмитро Польгуль (Економіка та суспільство, 2023)
У статті розглянуто трансформацію мотивації персоналу під час кризових явищ, на прикладі глобальної пандемії COVID-19 та повномасштабної війни. На думку автора будь-які макроекономічні потрясіння вимагають переосмислення та корекції мотиваційних пріоритетів, важливих для кандидатів та працівників, з метою збереження і приваблення персоналу компаніями. Об’єктом аналізу є зміни в мотиваційних факторах на ринку праці України в трьох часових відрізках: до кризи (2018-2019), під час пандемії (2020-2022), та в умовах війни (2022-2023). Метою статті є виявлення тенденцій у мотиваційних вподобаннях та їх систематизація в умовах кризи. Для досягнення поставленої мети використовуються теоретичні методи дослідження: дедукція, аналіз, синтез та узагальнення, що дозволяють систематизувати наявну інформацію та виокремити ключові мотиваційні чинники, що підлягають адаптації відповідно до змін на ринку праці. Результати дослідження мають на меті надати керівникам HR-напрямків та менеджерам персоналу структурований огляд декількох періодів для формування ефективної політики мотивації в кризових умовах, що сприятиме стабільності та розвитку організацій в складних економічних умовах.