Zakres ochrony szkód powstałych w wyniku niefizycznych zakłóceń działalności na przykładzie ubezpieczenia BI i NDBI w kontekście pandemii wirusa SARS-CoV-2 - Damian Littwin (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2021)
Artykuł przedstawia wybrane zagadnienia prawne dotyczące ubezpieczeń utraty zysku, takie jak pojęcia „szkody” i „szkody rzeczowej” w kontekście praktyki ubezpieczeniowej. Charakteryzuje w ujęciu globalnym ubezpieczenia BI i NDBI, ich przedmiot i zakres. Przedmiotem pracy jest również analiza ofert ubezpieczeń utraty zysku dostępnych na polskim rynku ubezpieczeń pod kątem ochrony ubezpieczeniowej w dobie epidemii wirusa SARS-CoV-2 z uwzględnieniem orzecznictwa i rozwiązań stosowanych w innych porządkach prawnych.