Washington i Havana: nastupa li konačno novo doba? - Jadranka Dujić Frlan; Ana Marija Kožić Grivić (Međunarodne Studije, 2015)
Jedan od najdugotrajnijih sukoba u povijesti američke vanjske politike onaj je između Kube i SAD-a. Neke su američke vlade bile više sklone Kubi, dok su neke bile puno opreznije i u potpunosti nesklone bilo kakvim pregovorima. Od prekida diplomatskih odnosa iz 1961. godine SAD Kubi najviše zamjera oduzimanje imovine koju su potom kubanske vlasti nacionalizirale nakon Revolucije, što je dovelo do ekonomskog embarga na uvoz svih roba s Kube. Pozitivni pomaci u zatopljenju odnosa pojavili su se u razdoblju Carterove administracije te se nastavili u doba predsjednika Clintona. Bush Mlađi ne samo da je zadržao postojeće odnose hladnima nego ih je dodatno zahladio raznim zabranama Kubi. Obamina administracija naznačila je promjene koje su dovele do intenzivnih pregovora, pod pokroviteljstvom pape Franje, te do ponovne uspostave diplomatskih odnosa između te dvije zemlje.