ИБН ӘЛ-ӘСИРДЫҢ «ӘЛ-КӘМИЛ ФИТ-ТАРИХ» ЕҢБЕГІНДЕ КЕЗДЕСЕТІН ҚАЗАҚСТАНҒА ҚАТЫСТЫ ТОПОНИМДЕРІНІҢ ТРАНСЛИТЕРАЦИЯСЫ - А А Zhamalova (Әл-Фараби Атындағы Қазақ Ұлттық Университеті хабаршы шығыстану сериясы, 2016)
Орта Азия, соның ішінде Қазақстанның орта ғасырлардағы елді мекендері туралы бірегей ақпараттарды біз қытай, араб, парсы жазба деректерінeн аламыз. Осындай деректердің ішінде араб тіл- ді қолжазбалардың орны ерекше. Себебі олардың кейбіреулері арнайы сапар жасап, өз көрген-білгендерін қағазға түсіріп отырған саяхатшы, географтардың жинақтаған мәліметтері болса, енді бі- реулері естіген, не өздеріне дейінгі деректерге сүйенген тарихшы-лардың ақпараттары. Бұл шағын мақалада араб тарихшысы Ибн әл-Әсирдың «әл-Кәмил фит-Тарих» атты еңбегінде кездесетін Қазақстанға қатысты топонимдердің араб, орыс және қазақ тілдеріндегі нұсқалары, олар- дың транслитерациясы жайлы мәселе көтеріледі.