Absolutní trest z hlediska práva na život filosoficko-právní analýza - Darina Popovičová (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2008)
Jedno ze základních lidských práv je právo na život, které je zároveň předpokladem pro uplatnění všech ostatních lidských práv. Toto vyjádření můžeme vyřknout i v negativním znění, a to tak, že nikdo, tedy žádná lidská bytost nesmí být zbavena života. Je tedy otázkou, proč by mělo být výjimkou uložení sankce za závažné trestné činy, čili uložení trestu smrti, který to to právo na život neguje. Vyspělé demokratické státy Evropy se s touto problematikou vypořádaly striktním zákazem ukládání trestu smrti, jejich legislativa je založena na ochraně každého lidského života i v případě, že se člověk dopustil zavrženíhodného činu, tedy ani v tomto případě jeho život nesmí být zničen.