Avrupalılaşmasının Aşil Tendonu: Göç Politikaları ve Yunanistan Örneği - Gizem Alioğlu Çakmak (Mukaddime, 2018)
Yunanistan 1990’lara kadar göç veren bir ülke olması nedeniyle göç politikası oluşturulmaktan çok uzaktı. 1981’de Avrupa Topluluğu üyesi olan Yunanistan’da bu tarihten sonra ekonomik gelişme yaşanmış, komünist rejimlerin çöküşüyle birlikte hızla göç alan bir ülke haline gelmiştir. Özellikle, 1990’lı yıllarda Arnavutluk’tan alınan göç ile birlikte göç politikasında kapsamlı bir düzenlemeye gitmek zorunda kalmıştır. 2015-1016 tarihleri arasında Suriye’de yaşanan iç savaşın yansıması olarak yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya kalmıştır. Göçmenlerin Avrupa yolunda ilk durağı haline gelen ülkede, 2016 yılında Göç Politikaları Bakanlığı kurulmuştur. Yunanistan coğrafi konumu nedeniyle göç hareketinden en çok etkilenen ülkelerin başına yerleşmiştir. Bu çalışmanın amacı Yunanistan’ın göç meselesini insan hakları / değer odaklı mı yoksa maliyet /yük bağlamında mı değerlendirdiğini analiz etmektir. Resmi söylemlerde AB’ye yapılan vurgular analiz edilerek, Yunanistan’ın göç meselesinde AB’ye verdiği referanslarda Avrupa değerleri ve normlarını mı yoksa yük paylaşımını mı vurguladığı çözümlenecektir.