Endocardită fungică – algoritm de diagnostic și tratament. - Ana Ştirbul; Elena Panfile; Vitalie Moscalu; Aurelia Vicol (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2019)
Endocardita fungică este o boală rară și fatală. Implicarea cardiacă în infecţiile micotice diseminate, deși este o condiţie neobișnuită, incidenţa ei este în creştere în ultimii ani. Speciile Candida şi Aspergillus sunt cei mai frecvenți patogeni (66%). Boala este de obicei întâlnită la pacienţii cu imunodeficiență, cu o patologie cardiacă preexistentă. Febra și modificarea suflurilor cardiace sunt manifestările clinice frecvente. Endocardita fungică are o rată de mortalitate ridicată, din motivul dificultăților de diagnostic reprezentate de manifestările clinice nespecifice, incidenţa scăzută a hemoculturilor pozitive, utilizării limitate de medicamente anifungice şi restricțiilor de management chirurgical. Terapia combinată pare a fi superioară monoterapiei. Combinația terapiei antifungice și tratamentul chirurgical pot conduce spre un pronostic mai bun