Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Örneği - Mustafa Filiz; Sait Bardakçı (Sağlık Akademisi Kastamonu, 2020)
Amaç: Bu araştırmanın amacı sağlık hizmetleri meslek yüksekokulunda öğrenim görenüniversite öğrencilerinin tükenmişlik düzeylerinin incelenmesidir. Materyal ve Yöntem: Buamaçla Çapri, Gündüz ve Gökçakan (2011) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan “MaslachTükenmişlik Envanteri-Öğrenci Formu” ile araştırmacılar tarafından oluşturulan “Kişisel BilgiFormu” veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, Sivas CumhuriyetÜniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören ve çalışmaya gönüllüolarak katılan toplam 470 öğrenciden elden edilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermediğianlaşıldığından analizde non-parametrik istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Bu bağlamda, ikigrup ortalaması arasındaki farklılığın incelenmesinde Mann-Whitney U testi, üç veya dahafazla sayıda grup ortalaması arasındaki farklılığın incelenmesinde ise Kruskal Wallis testikullanılmıştır. Gruplar arası farklılığın tespiti için ikişerli olarak yapılan Mann-Whitney Ukarşılaştırma testlerinin önem seviyesinin belirlenmesinde Bonferroni Düzeltmesikullanılmıştır. Sonuç ve Öneriler: Elde edilen bulgulara göre, Sağlık Hizmetleri Meslek YüksekOkulunda öğrenim gören öğrencilerin tükenmişlik düzeylerinde cinsiyet, sınıf, öğrenim türü,sosyallik durumu ve haftalık alınan ders saati değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar tespitedilmiş, yaş ve mezun olunan lise değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık olmadığıgörülmüştür.