АНАЛІЗ ІНСТРУМЕНТІВ ТЕСТУВАННЯ ВЕБЗАСТОСУНКІВ - Олена Трофименко; Анастасія Дика; Юлія Лобода (Кібербезпека: освіта, наука, техніка, 2023)
У статті проаналізовані сучасні методи та інструменти, які використовуються для тестування безпеки вебзастосунків. Поширеність порушень безпеки вебзастосунків та важливість їх запобігання зробило тестування безпеки невіддільною складовою життєвого циклу розробки відповідного ПЗ, яка має виявляти вразливості, пов'язані із забезпеченням цілісного підходу до захисту програми від хакерських атак, вірусів, несанкціонованого доступу до конфіденційних даних. Для виявлення уразливостей безпеки є різні інструменти тестування безпеки, серед яких популярними є: статичне та динамічне тестування безпеки (SAST та DAST), інтерактивне тестування (IAST), аналіз складу ПЗ (SCA), самозахист програми під час виконання (RASP), брандмауери (WAF), керування станом захисту хмарних середовищ (CSPM). Аналіз сучасних інструментів тестування безпеки показав, що всі вони мають свої переваги і недоліки через специфіку своєї організації. Комбінування та використання переваг кожного з них може забезпечити високий рівень безпеки програмного вебпродукту. Можливими проблемами, пов’язаними з аспектом вебтестування безпеки, є: зламані або ненадійні паролі, переповнення буфера, маніпулювання прихованими полями, ненадійне використання криптографії, перехоплення файлів cookie, неправильні конфігурації сервера, слабке керування сеансами, розкриття конфіденційних даних, маніпуляції з параметрами, соціальне хакерство, неадекватна перевірка введених даних тощо. Зосередження на різних питаннях і проблемах, пов’язаних із тестуванням безпеки вебзастосунків, надає значні дивіденди у виявленні та усуненні різноманітних ризиків, уразливостей, атак, загроз, вірусів тощо. Щоб адаптуватися до динамічної та неоднорідної природи Інтернету та якнайкраще забезпечити захист вебзастосунків, ефективним є комплексний і збалансований підхід до тестування їх безпеки та вибору відповідних засобів.