FUZZY DOBA NÁVRATNOSTI INVESTICE DO MODERNIZACE PRODUKČNÍ SÍTĚ - Hašková Simona; Kučera Jiří; Kuchár Róbert (ACC Journal, 2022)
Rozdíl mezi výsledkem manažerského propočtu a skutečností lze do velké míry přičíst na vrub neurčitosti. V případě diskontované doby návratnosti (DPP) může jít o nejisté vstupy na úrovni investičních výdajů, cash flow a diskontní sazby. S tímto se lze částečně vyrovnat tím, že místo neurčitých bodových hodnot se vychází z intervalů možných hodnot. Metodologicky je toto řešeno definováním významných bodů vstupních parametrů pro výpočet DPP a z nich odvozených významných bodů intervalu fuzzy doby návratnosti (FPP) ve smyslu trojúhelníkových fuzzy čísel (TFN). Pro klasifikaci TFN je použita vážená metoda. Početní formule FPP se tím stává flexibilní z hlediska vyjádření víry v míru incidence vstupních dat v závislosti na aktuálně dostupných informacích, znalostech a zkušenostech hodnotitele. Dosavadní literatura tento aspekt pomíjí. Prakticky jsou dané vztahy aplikovány na vyčíslení intervalového odhadu FPP, který je parametrem pro zhodnocení investičního záměru modernizace hnědouhelné elektrárny.