Kitap Tanıtımı: Sistem Bağlamında Din Eğitimi - Ayşe Betül Balıkçı (Dini Araştırmalar, 2023)

(untitled)
Din, insanların hayatlarını şekillendiren, yaşamlarına anlam katan, inananların temel dinamiği, hayat yolculuğunun vazgeçilmez kılavuzudur. Özellikle İslam dini, insanlığın kurtuluşuna, iç huzurunu yakalamış kâmil insana ulaşmada başat aktördür. Bilgili ve Yavuz, kitapta, bu kazanıma ulaşmada yapılacak din eğitimini, normatif bir biçimde, fizik biliminin ışığında oluşturmaya çalışmaktadır. İslam’ın öznitelikleri doğrultusunda evrensel, genel geçer inanılan dinin eğitimini formüle etme amacında olan çalışma, din eğitimi alanına farklı bir bakış açısı sunmaktadır. 11 bölüm, giriş ve sonuç bölümlerinden oluşmakta ve kalp eğitimine özel bir önem atfetmektedir. Çalışma, temelde İslam dini ile diğer dinleri ayırır ve yaratıcının tevhid ilkesinin yeryüzüne bir yansıması olarak bütünlük ve ahenkten hareketle din eğitiminin ilkelerini belirlemeye çalışır. Din eğitiminin temel konuları, sistematik bir bütünlük içerisinde ele alınmaz. Bir ders kitabı formatından ziyade din eğitimi teorisi oluşturmaya çalışılır. Kâinat, okunmayı beklenen bir kitap olarak Kur’an-ı Kerim ayetleri ve hadis-i şerifler ile ilişkilendirilerek ele alınır.