Суб’єкти виконання конституційного обов’язку сплачувати податки і збори - S.M. Hretsa; Ya.V. Hretsa (Аналітично-порівняльне правознавство, 2024)
Вказується, у контексті триваючої збройної агресії російської федерації проти України, порядіз зовнішньою допомогою, критично важливоює консолідація внутрішнього потенціалу країни - як людського, так і матеріально-технічного та фінансового. Це необхідно для забезпечення обороноздатності держави та досягнення перемоги. В цих умовах першочергового значення набуває ефективне наповнення бюджетів усіх рівнів через систему податків і зборів. Своєчасне та повне виконання податкових зобов’язань громадянами забезпечує державу необхідними фінансовими ресурсами. Важливість цього обов’язку підкреслюється його закріпленням на рівні Основного закону держави. Проте чинне формулювання статті 76 Конституції України має певні недоліки, зокрема щодо регламентації обов’язку подання податкових декларацій та визначення кола осіб, на яких поширюється ця вимога.