Pierwsza Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Człowiek – Biblioteki. Książki. Media” - Jukub Maciej Łubocki (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2017)
Sprawozdanie dotyczy konferencji, która odbyła się w dniach 17–18 marca 2016 r. w Toruniu i została zorganizowana przez Studencko-Doktoranckie Koło Naukowe „ePRINT” działające przy Instytucie Informacji Naukowej i Bibliologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Jej tematyka była poświęcona różnorodnym interakcjom człowieka z uniwersum bibliologicznym. W trakcie pierwszego dnia konferencji miało miejsce 29 wystąpień 31 prelegentów z 8 ośrodków naukowych kraju, reprezentujących kilka dyscyplin naukowych. Wystąpienia miały dwojaki charakter – prezentowały zagadnienie badawcze od strony teoretycznej lub relacjonowały jego praktyczną realizację. Drugiego dnia odbyła się gra edukacyjna „Nieszablonowe akcje biblioteczne”, autorstwa Marcina Karwowskiego. Sprawozdanie szczegółowo relacjonuje przebieg wszystkich elementów konferencji.