Notícies inèdites de l’arxiu familiar de Ramon Martí Alsina (1826-1894) - Mª Concepción Chillón Domínguez (Locvs Amoenvs, 2010)
Sempre és molt d’agrair que, durant una investigació, surtin a la llum arxius familiars relatius al personatge o al tema en qüestió que s’està treballant. És per això que el cas de Ramon Martí Alsina és tan extraordinari en el món científic. Són pràcticament tres mil papers amb informació manuscrita pel pintor i per persones de la seva família, que ens donen informació de tipus personal, íntim, professional, social i polític, artístic, administratiu, etc, per poder veure amb els propis ulls, i sentir, fins i tot, com era aquest pintor de vida agitada i ànima apassionada. Aquest article vol ser un petit tast de les novetats que aporten dos arxius: aquell que encara era inèdit i desconegut (transcrit parcialment a la meva tesi), i l’altre que per fi ha quedat dipositat al Museu Nacional d’Art de Catalunya.