Akut gastroenterit salgınının mikrobiyolojik değerlendirmesi - Salih MAÇİN; Filiz KAYA; Sibel ERGÜVEN; Yakut AKYÖN (Cukurova Medical Journal, 2017)
Amaç: Akut gastroenterit özellikle çocuklarda morbidite ve mortalitenin en önemli nedenlerinden biridir. Su kaynaklı salgınlarda, suyun dışkı ile kirlenmesine bağlı olarak, birden fazla tür etken olarak rol oynayabilmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, iki haftalık süre içerisinde bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal şikayetleri nedeniyle Şırnak Devlet Hastanesi Acil Servisine başvuran 440 hasta akut gastroenterit ön tanısı ile değerlendirmeye alınmıştır. Hastalardan alınan taze dışkı örnekleri parazitolojik inceleme amacıyla nativ-lugol yöntemleriyle incelenmiştir. Bakteriyolojik inceleme için ise dışkı örnekleri Salmonella/Shigella agar ve EMB agara ekilmiştir. Entamoeba histolytica, Rotavirüs ve Adenovirüs tanısı için hızlı tanı kitleri kullanılmıştır. Bulgular: Örneklerin 146’sında (%33.2) bir veya daha fazla sayıda bağırsak paraziti tespit edilmiştir. Bu örneklerin 96’sında (%21,8) Entamoeba histolytica, 44’ünde (%10) Blastocystis türleri, 24’ünde ise (%5,5) Giardia lamblia saptanmıştır. Dışkı örneklerinin 16’sında (%3.6) Rotavirüs pozitif bulunmuştur. Adenovirüs, Salmonella ve Shigella hiçbir örnekte saptanmamıştır. Sonuç: Bu salgının sebebinin kanalizasyon atıklarının içme suyu şebekesi ile karışması ve yeterli su arıtımının sağlanamaması olduğu düşünülmüştür. Bu tarz hastalıkların önlenmesinde, içme suyu arıtımının en iyi şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır.