Proporcionalni izborni sistem sa jednom izbornom jedinicom i teritorijalna reprezentativnost parlamenta – primer Srbije, Holandije i Izraela - Viktor Stamenković (Političke Perspektive, 2022)
Rad analizira problem neadekvatne teritorijalne reprezentacije parlamenata ‎koji se biraju putem proporcionalnog izbornog sistema sa jednom izbornom ‎jedinicom. Predmet posmatranja su predstavnička tela Srbije, Holandije i Izraela‎ sa tvrdnjama da na njihovu geografsku reprezentativnost dominantno utiču ‎faktori koji nemaju direktne veze sa izbornim pravilima, kao što su etnička‎ struktura društva i broj lista koje prelaze cenzus. Utvrđuje se da ne postoji jedinstvena ‎pravilnost koja utiče na geografski sastav parlamenta u svakoj od ovih‎ država, već se presudni faktori teritorijalne reprezentativnosti razlikuju u zavisnosti ‎od društvenog konteksta u kome izborni sistem egzistira.‎‎