Směnečný platební rozkaz - některé poznatky z rozhodovací praxe soudů - Zdeněk Des (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1993)
V současné době se u nás ve větší míře obnovuje používání směnek, zejména v obchodní a podnikatelské praxi. Jejich význam vzrůstá se stále širším prosazováním tržních vztahů. Institut směnky byl v našem právním vztahu upraven i v dřívějším období. Současně platný zákon směnečný a šekový byl vydán dne 20. 12. 1950 pod č. 191/1950 Sb. V centrálně řízené ekonomice však směnka ztratila svůj význam a byla používána pouze omezeně v mezinárodním obchodním styku. Směnka tedy pozvolna upadla do zapomnění a nyní podnikatelé, ale i ostatní subjekty znovu nacházejí výhody jejího používání.