Kadınların İsyanı ve İslami Hafıza - Ayşe Çil (Eskiyeni, 2011)
Fatima Mernissi, bu kitabında İslami gelenek içinde yelişmiş bir kadın yazar olarak yazmanın iç rahatlatıcı, hatta cildimize iyi gelen bir eylem olduğundan bahseder. ''Yazmak, estetik ameliyattan iyidir." Yazmanın ruha iyi geldiğini ve bizi rahatlattığını söylemekle, kadınların karşılaştıkları zorlukları yenmede bir araç kılmış oluruz. Yine Mernissi, Neval el-Saadawi gibi velud bir yazarın nasıl genç kalan birisi olduğunu örnek verir.