No Man is an Island: Shakespeares Othello i skæringspunktet mellem patriarkat og geopolitik - Anne Fastrup (Norsk Litteraturvitenskapelig Tidsskrift, 2023)
Sammendrag Artiklen præsenterer en læsning af Shakespeares tragedie Othello, The Moor of Venice (1603/1604) som en blanding af ”domestic tragedy” og historisk drama om de venetiansk-osmanniske relationer før, under og efter osmannernes erobring af Cypern i 1571. Indledningsvis ses Othello som et af de engelske ”tyrko-barbareske” skuespil, der fra slutningen af 1500-tallet og begyndelsen af 1600-tallet reagerede med en blanding af fascination og bekymring på de muligheder for geografisk og social mobilitet, som fulgte i kølvandet på Englands udvikling til en handels- og søfartsnation. Hovedpersonens forvandling fra nobel til grusom maurer diskuteres i lyset af den anglo-marokkanske alliance, samtidige marokkansk-mauriske skuespil – en undergruppe af de tyrko-barbareske – og den engelske oversættelse af Gasparo Contarinis The Commonwealth and Government of Venice, der udgør en af kilderne til Othello. Ifølge artiklens overordnede argument udfoldes der i Othello en refleksion over de domestiske (nationale, familiestrukturelle og sociale) effekter af nationens – ”øens” – voksende forbundethed med fremmede lande, kulturer og markeder.