Ochrona i bezpieczeństwo danych pomiarowych w kontekście projektu nowego Prawa energetycznego oraz ostatniej nowelizacji aktualnego Prawa energetycznego - Adam Frąckowiak (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2013)
Autor poddaje analizie potrzebę kompleksowego uregulowania w polskim systemie prawnym zagadnień ochrony i bezpieczeństwa danych pomiarowych pozyskiwanych za pomocą inteligentnych liczników. Analizuje on w tym zakresie przepisy i wytyczne unijne oraz obowiązujące przepisy polskie, w tym ostatnią nowelizację aktualnego Prawa energetycznego, a także projekt nowego Prawa energetycznego. W konsekwencji wskazuje na potrzebę kompleksowej regulacji ochrony i bezpieczeństwa danych pomiarowych w polskich przepisach, realizującej zalecenia unijne w tym zakresie.